top of page

Катаракта: що варто знати, якщо ви маєте цукровий діабет?

Ви знали, що у пацієнтів із цукровим діабетом катаракта зустрічається удвічі частіше, ніж у інших людей? До того ж вона зазвичай розвивається у більш ранньому віці! Чому так стається?


Надлишок глюкози спричиняє набряк кришталика, що призводить до погіршення зору. Ще з неї утворюється спирт сорбіт, який додатково затримує рідину, а також спричиняє пошкодження волокон кришталика. Через це він мутніє, світло заломлюється хаотично, зображення стає нечітким, розмитим. 


Звичайно, цей процес можна дещо сповільнити за допомогою ретельного контролю рівня глюкози. Проте, якщо зір уже погіршився, виправити ситуацію можна лише за допомогою операції. При ній пошкоджений кришталик замінюють інтраокулярною лінзою.


Відкладати операцію не варто, бо зміни у кришталику прогресуватимуть. А успіх буде тільки за умови збереження функцій сітківки. Адже при вираженому розвитку діабетичної ретинопатії зір можливо відновити частково. І звертаємо увагу, що не потрібно доводити ситуацію до зрілих форм катаракти.


Цукровий діабет підвищує ризик не лише катаракти, а й інших захворювань очей. Тому людям, які мають це захворювання, треба регулярно відвідувати офтальмолога. Ми чекаємо на вас!


Джерело: Medical News Today 

9 переглядів
bottom of page